Articles

Proiectul Școala Valorilor Autentice - luna mai 2019

Print

Mai – Protecția mediului

În cadrul proiectului educațional „Școala pentru valori autentice”, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Iași în anul școlar 2018 – 2019, titlul simbolic al lunii mai a fost Protecția mediului.

În acest sens, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași a organizat pe parcursul lunii următoarele activități, la care au participat cel puțin 1173 elevi și 300 de beneficiari direcți din afara școlii (în total 1473 beneficiari):

1. „Build Solid Ground”, activitate care s-a desfășurat în data de 07.05.2019, în sala de festivități a Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași și la care au participat 158 elevi și 5 cadre didactice. Elevii de liceu au participat la o activitate de informare și educare în care au fost analizate și dezbătute cele 17 obiective globale de dezvoltare durabilă, cu scopul de „a apăra și îmbunătăți mediul pentru generațiile prezente și viitoare” și pentru a conștientiza că resursele naturale au fost depășite, creând în același timp un dezechilibru ecologic la nivel planetar, prin creșterea economică iresponsabilă. Activitatea a fost organizată în parteneriat cu Fundația „Alături de Voi” România.

2. „Chimia, între înțelegerea mediului înconjurător și provocările din Antropocen” și „Biodiversitatea ca resursa: prezentări ale unor arii protejate si ale unor programe de conservare a biodiversitatii”. Au fost organizate 2 conferințe „Electric Minds”, care au avut loc pe data de 14.05.2019, în sala de festivități a Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași și care și-au propus să crească gradul de informare și conștientizare cu privire la schimbările mediului înconjurător, ariile protejate și importanța conservării biodiversității. Activitățile, la care au participat aprox. 280 elevi și 8 cadre didactice, au fost organizate în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Grupul SistemIs.

3. „Colectează selectiv!”, activitate care s-a desfășurat în data de 17.05.2019, în sala de festivități a Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași și la care au participat peste 130 de elevi, coordonați de prof. Ionescu Mihaela. Activitatea, care face dintr-o campanie mai amplă de instruire, informare şi conştientizare organizată de Compania SalubrIS, partener al activității, a subliniat importanța managementului deşeurilor şi a colectării selective a deşeurilor reciclabile.

4. „ECO-managementul deșeurilor”, campanie care s-a desfășurat în perioada 17–24.05.2019, în parteneriat cu SC SalubrIS SA și care a avut ca beneficiari min. 140 elevi, ce au participat la min. 5 ateliere de lucru. Campania a urmărit să crească gradul de informare şi conştientizare cu privire la managementul deşeurilor în cadrul grupului şcolar și s-a concretizat în prezentarea pașilor pentru colectarea selectivă a deșurilor, beneficiile managementului integrat al deșeurilor și identificarea unor soluții de conservare a resurselor naturale și reciclare.

5. „ecOprovocarea – Deșeurile și reciclarea”, dezbatere care a avut loc în data de 23.05.2019 în sala de festivități a Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași, în parteneriat cu Asociația „ViitorPlus - Asociația pentru Dezvoltare Durabilă” și s-a adresat unui nr. de 90 elevi. Sub deviza „Hai să salvăm viitorul!”, membrii Clubului „ecOprovocarea” din școală i-au provocat pe colegii lor, elevi de gimnaziu, să conștientizeze problematica complexă a deșeurilor și managementul acestora în școală și acasă și să definească elemente cheie care stau la baza reciclării.

6. „ecOprovocarea – Este schimbarea posibilă?”, activitatea de informare s-a desfășurat în data de 24.05.2019, la Centrul comercial Iulius Mall Iași, în parteneriat cu Asociația „ViitorPlus - Asociația pentru Dezvoltare Durabilă”. Membrii Clubului „ecOprovocarea” din școală au realizat acţiuni de informare directă a populației generale privind protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului şi a standardului de viaţă al populaţie.

7. „ecOprovocarea – Reducerea și reutilizarea”, ateliere de lucru care s-au desfășurat în perioada 17–24.05.2019, în parteneriat cu Asociația „ViitorPlus - Asociația pentru Dezvoltare Durabilă”. Membrii Clubului „ecOprovocarea” din școală i-au implicat pe colegii lor să recupereze materiale reciclabile și să le transforme în produse inedite, ajutându-i să înțeleagă modalitățile creative prin care pot fi reutilizate materialele considerate deșeuri pentru a le oferi un scop utilitar sau unul creativ.

8. „Noile tehnologii în slujba mediului înconjurător”, ateliere de lucru desfășurate pe parcursul lunii de către membrii echipei de proiect Erasmus+ ”Problem solving in MINT or STEAM subjects in schools in Northern Ireland, Romania and Germany”, la care au participat 15 elevi și 2 profesori din echipa de proiect și în care au fost utilizate diferite tipuri de senzori pe plăcuțe Arduino pentru a măsura parametri ai mediului înconjurător.

Imagini de la activitățile desfășurate pe parcursul acestei luni puteți regăsi aici

4 August 2021

Pagină realizată de Gabriela Cătălina Cojocaru
Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" Iasi - ROMANIA
Str. C. Negri nr. 50, 700071
Tel. 0040332/418760 (secretariat); Tel. 0040232/218241 (director); Fax. 0040232/218240;
E-mail: vasile_alecsandri_iasi@yahoo.com
Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" Iasi Str. C. Negri nr. 50. Hostgator coupon - All rights reserved.