Articles

Noiembrie – Sănătate și mișcare

Print

 

Noiembrie – Sănătate și mișcare

 

În cadrul proiectului educațional „Școala pentru valori autentice”, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Iași în anul școlar 2018 – 2019, titlul simbolic al lunii noiembrie a fost Sănătate și mișcare.

În acest sens, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași a organizat pe parcursul lunii următoarele activități, la care au participat cel puțin 1021 elevi și 27 cadre didactice:

1. „Mișcarea înseamnă sănătate” (antrenament funcțional),activitate care s-a desfășurat în data de 02.11.2018, pe terenul de sport al Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași și la care au participat aprox. 300 elevi și 27 profesori, coordonator fiind prof. Andrei Doroftei. Activitatea și-a propus să promoveze mișcarea și beneficiile exercițiilor fizice în aer liber asupra sănătății și dezvoltării fizice armonioase, în rândul elevilor și cadrelor didactice, oferind cadrul necesar pentru încurajarea activităților fizice. Activitatea s-a concretizat într-un antrenament funcțional, compus din exerciții cu propria greutate, executate pe fundal sonor și a beneficiat de premii puse la dispoziție de Decatlon Iași, partener în organizarea activității.

Evenimentul a fost promovat prin intermediul platformelor de social-media:

https://www.youtube.com/watch?v=iGbjHhn_dbs&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2Dp859Djnz8-T9jV03GjRmATY2dPMjdL-A6lSmVB0c3Nyta7jUfUNvblE

2. „Mișcarea înseamnă sănătate” (fotbal – joc demonstrativ al echipelor reprezentative de liceu și gimnaziu), activitate care s-a desfășurat în data de 02.11.2018, pe terenul de sport al Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași, la care au participat activ 25 elevi și care a fost coordonată de dnul prof. Constantin Cotea. Activitatea și-a propus să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța mișcării în aer liber, să dezvolte deprinderile motrice, fair-play-ul, spiritul de echipă și cel competițional și să contribuie la optimizarea stării de sănătate a participanților.

Evenimentul a fost promovat prin intermediul platformelor de social-media:

https://www.youtube.com/watch?v=iGbjHhn_dbs&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2Dp859Djnz8-T9jV03GjRmATY2dPMjdL-A6lSmVB0c3Nyta7jUfUNvblE

3. „Mai puțin fum, mai multă sănătate publică” (dezbatere), activitate care s-a desfășurat în data de 02.11.2018, în sala de festivități a Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași și la care au participat peste 90 de elevi, coordonați de prof. Ionescu Mihaela și diriginții claselor a VIII –a și a IX-a. Activitatea, care face dintr-o campanie mai amplă a Asociației Centrul Regional de Integrare Socială Nord-Est (CRIS), partener al activității, a subliniat riscurile fumatului asupra sănătații, elevii fiind informați cu privire la prevederile Legii Antifumat și consecințele nerespectării acesteia și completând un chestionar privind dependența de tutun.

4. „Mâncăm sănătos?” (dezbatere), activitatea s-a desfășurat în data de 06.11.2018, în parteneriat cu ELYTIS Hospital: Spital Multidisciplinar şi Policlinică - Dr. Ionuț Ignat, medic nutriționist și a avut ca beneficiari 31 de elevi, coordonați de dna prof. Nicoleta Negură. Activitatea a urmărit familiarizarea elevilor de clasa a VII-a cu informații de bază pentru a deprinde obiceiuri sănătoase de nutriție, ajutându-i să înțeleagă rolul nutrienților pentru organism și importanța realizării unor alegeri informate, precum și a adoptării unor obiceiuri alimentare adecvate grupei de vârstă 13-14 ani.

5. „Change the story!” (program educațional, 3 întâlniri) activitățile s-au desfășurat în perioada 09-23.11.2018, în parteneriat cu Asociația Institutul de Cercetare și Studiul Conștiinței Cuantice (AICSCC – Gamma Institute) și s-au adresat unui nr. de 28 elevi din cl. a IX-a, coordonați de prof. Farcaș Irina și prof. Cristina Vameșu. Programul antibullying de informare și prevenție, care are la bază conceptul de peer learning, își propune, printr-un sistem în cascadă, să promoveze starea de bine fizică și psihică și să crească implicarea elevilor, prin desfășurarea a 3 workshop-uri pentru o grupă de elevi de clasa a IX-a, ce vor deveni promotori antibullying pentru elevii din ciclul gimnazial.

6. „Alegeri sănătoase” (program educațional, 3 întâlniri) activitățile s-au desfășurat în perioada 13-27.11.2018, în parteneriat cu Organizația Salvați Copiii Iași și s-au adresat unui nr. de 29 elevi de cl. a IX-a, coordonați de prof. Cristina Vameșu. Programul de educație pentru un stil de viață sănătos facilitează însușirea de cunoștinte și deprinderi corecte în rândul elevilor de clasa a IX-a pe teme de educație pentru sănătate fizică și emoțională. Pe parcursul lunii au fost organizate 3 întâlniri din cele 12 planificate.

7. „Don’t do drugs” (spectacol de teatru interactiv), eveniment ce a fost organizat de Asociația Devoratorilor de Artă (ADDARTA), în data de 14.11.2018 și a avut loc în sala de festivități a Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași, fiind coordonat de prof. Gheorghiță Nistor. Aprox. 250 de liceeni au participat la acest spectacol realizat într-o manieră modernă, care a avut ca scop promovarea sănătății prin combaterea consumului de alcool, droguri și a delicvenţei juvenile în rândul adolescenţilor, dar și promovarea educaţiei neconvenţionale într-un context cultural.

Evenimentul a fost promovat pe platformele de social media și în presa scrisă:

https://www.youtube.com/watch?v=qEwH7k32DLE&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1vgZN2Bjc_v_7luX5V3IZ38E-1zrkCkCEba3yZOJujD8RYFsj_tgKBF4o

-          https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/droguri-si-alcool-combatute-in-liceele-iesene-cu-o-piesa-de-teatru--204774.html

8. „Perioada adolescenței. Cum ne îngrijim tenul acneic” (dezbatere), activitate ce s-a desfășurat în data de 15.11.2018, în parteneriat cu Clinica Roderma - Dr. Dana Caluschi și la care au participat 31 elevi de clasa a VII-a, coordonați de prof. Nicoleta Negură. Dezbaterea și-a propus să promoveze necesitatea igienei personale a elevilor și să crească nivelul de informare, educare și conștientizare cu privire la acnee şi la implicaţiile acesteia în perioada adolescenței. La finalul activității elevii au primit produse dermo-cosmetice oferite de Clinica Roderma.

9. „Adolescenți responsabili” (dezbatere), activitatea a avut loc în data de 20.11.2018, în sala de festivități a Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași și a făcut parte din campania cu același nume implementată de Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Iași și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Iași. Scopul campaniei constă în prevenirea consumului și traficului de droguri, precum și a efectelor negative pentru sănătate. În cadrul activității, ce s-a desfășurat la nivelul elevilor de clasele a VII-a și a IX-a, s-au dezbătut aspectele legislative, cauzele și consecințele pentru sănătatea fizică și psihică determinate de consumul de droguri, s-au analizat mărturii ale consumatorilor. Activitatea, la care au participat 120 elevi, a fost organizată de prof. Nicoleta Negură, prof. Cristina Vameșu, prof. Silvia Coșarcă, prof. Andrei Doroftei.

10. „Rămâi negativ!” (program educațional), activitățile din cadrul programului, realizate în parteneriat cu Societatea Studenților de Medicină din Iași – Departamentul SCORA (Sexual & Reproductive Health), se adresează elevilor de clasele a XII-a și urmăresc informarea tinerilor cu privire la viața sexuală, la anumite riscuri la care se pot expune în lipsa unor informații corecte și educarea lor pentru a deveni mai responsabili și atenți în deciziile și acțiunile lor. Pe parcursul acestei luni a avut loc, pe data de 22.11.2018, o primă întâlnire cu 32 de elevi de clasa a XII-a, coordonați de dna prof. Beatris Rusu. Elevii au fost informați cu privire la Bolile cu Transmitere Sexuală (BTS), respectiv cum și de ce apar, pe ce căi se pot transmite, cum se pot depista, evoluția lor și efectele pe care le au asupra organismului, dar și asupra calității vieții, cum pot fi prevenite sau tratate.

11. „Zâmbetul este cartea ta de vizită” (campanie de consultații, informare și educare), campania a fost organizată de Cabinetul stomatologic din cadul Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași - Dr. Nemțeanu Ghiocel Elena medic primar, as. med. Storisteanu Tamara și s-a desfășurat în perioada 01-29.11.2018, având 2 componente:

- Consultații pentru toți elevii de clasa a V-a în Cabinetul stomatologic, care au avut ca scop evaluarea stării de sănătate orală individuală;

- Dezbatere adresată elevilor de clasa a V-a, în Sala de festivități, la care a fost invitată dna Prof. Univ. Dr. Mocanu Constanța, prin care s-a urmărit: prezentarea aparatului dento-maxilar și a rolului său în organism, însușirea noțiunilor de anatomie a aparatului dento-maxilar și a celor de igienă orală personală, conștientizarea importanței sănătății orale asupra sănătății generale.

Imagini de la activitățile desfășurate pe parcursul acestei luni puteți regăsi aici.

4 August 2021

Pagină realizată de Gabriela Cătălina Cojocaru
Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" Iasi - ROMANIA
Str. C. Negri nr. 50, 700071
Tel. 0040332/418760 (secretariat); Tel. 0040232/218241 (director); Fax. 0040232/218240;
E-mail: vasile_alecsandri_iasi@yahoo.com
Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" Iasi Str. C. Negri nr. 50. Hostgator coupon - All rights reserved.