Articles

Octombrie - luna cetățeniei active și a leadership-ului

Print

În cadrul proiectului educațional „Școala pentru valori autentice”, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Iași în anul școlar 2018 – 2019, titlul simbolic al lunii octombrie a fost Cetățenie activă și leadership.

În acest sens, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași a organizat pe parcursul lunii următoarele activități, la care au participat 473 elevi:

1. „Tramvaiul comunismului”, activitate care s-a desfășurat în perioada 07 - 13. 10.2018 și la care au participat 39 de elevi, coordonați de prof. Ionescu Mihaela și prof. Dragu Ramona. Elevii au participat la un tur ghidat cu tramvaiul, pe ruta Tg. Cucu – CUG – Copou, având la dispoziție imagini ale Iașului din perioada comunismului. Scopul acestei activități a fost dobândirea de cunoştinţe cu privire la perioada comunismului, dar și de formare de atitudini cu privire la drepturile democratice şi responsabilităţile în societatea democratică.

2. „Germania – țara democratică a invențiilor”, activitate care s-a desfășurat în data de 08.10.2018, în parteneriat cu Centrul Cultural German și care a fost coordonată de doamna prof. Ferneding Gianina. În cadrul acestei activități elevii participanți au aflat informații interesante despre cultura și democrația germană, despre invențiile germane, într-un mod ce a îmbinat noile tehnologii cu comunicarea într-o limbă străină.

 3. „Protecția apei și a mediului - de la principiu la practica cetățenească” a avut loc în data de 10.10.2018, la Cheile Bicazului, în parteneriat cu Facultatea de Biologie, UAIC Iași.  În cadrul excursiei tematice, 50 de elevi, coordonați de prof. Farcaș Irina, prof. Ionescu Mihaela și prof. Răduianu Alina, au preluat probe de apă din surse diferite (râul Bicaz, Lacul Roșu, Lacul Bicaz) și le-au analizat. Activitățile au urmărit identificarea problemelor legate de poluarea mediului înconjurător în rândul elevilor, pentru  a-şi  asuma rolul  de  cetăţeni activi,  pentru  a-şi  îmbunătăţi  viaţa şi  pentru a contribui  la  protejarea mediului.

4. „Zilele Erasmus+” a fost un eveniment-dezbatere, care s-a desfășurat în data de 12.10.2018, în sala de festivități a Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri, în parteneriat cu Korbinian – Aigner – Gymnasium din Erding, Germania și St. Dominic’s Grammar School din Belfast, Irlanda de Nord. Dezbaterea și-a propus să crească nivelul de conștientizare a importanței cetățeniei și participării active și a scos în evidență oportunitățile oferite de acest program.

5. „Mai puțin fum, mai multă sănătate publică”, activitate care s-a desfășurat în perioada 22 – 24.10 2018 în sala de festivități a Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași și la care au participat peste 300 de elevi, coordonați de prof. Ionescu Mihaela și diriginții claselor de liceu. Activitatea, care face dintr-o campanie mai amplă a Asociației Centrul Regional de Integrare Socială Nord-Est (CRIS), și-a propus să crească gradul de înţelegere a rolului dreptului la sănătate în viaţa cotidiană și a subliniat importanţa sănătăţii populației. Evenimentul a fost promovat la Radio Iași și în presa scrisă: https://www.bzi.ro/proiectul-mai-putin-fum-mai-multa-sanatate-publica-desfasurat-de-asociatia-cris-finantat-de-primaria-iasi-in-derulare-la-liceul-teoretic-vasile-alecsandri-670964

6. „Ziua Porților Deschise la Curtea de Apel Iași”, activitate ce s-a desfășurat pe 25.10.2018, la Curtea de Apel Iași și la care au participat 28 de elevi, coordonați de dna prof. Andreea Zota. Activitateaa urmărit formarea culturii juridice în rândul elevilor, în vederea promovării şi protejării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, concretizându-se în vizitarea sălilor de judecată și întâlniri cu judecători.

AICI  veți vedea câteva fotografii din cadrul activităților

4 August 2021

Pagină realizată de Gabriela Cătălina Cojocaru
Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" Iasi - ROMANIA
Str. C. Negri nr. 50, 700071
Tel. 0040332/418760 (secretariat); Tel. 0040232/218241 (director); Fax. 0040232/218240;
E-mail: vasile_alecsandri_iasi@yahoo.com
Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" Iasi Str. C. Negri nr. 50. Hostgator coupon - All rights reserved.