Articles

Luna receptivității față de frumos

Print

Martie – luna receptivității față de frumos

În cadrul proiectului educațional „Școala pentru valori autentice”, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Iași în anul școlar 2017 – 2018, luna februarie este promovată Frumusețea.

În acest sens, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași a organizat pe parcursul lunii următoarele activități la care au participat aprox. 950 elevi și 38 cadre didactice:

1. Concursul „Oameni și scrisori”, care s-a desfășurat în perioada 1 – 29 martie 2018 și care a fost coordonat de dna prof. Ruxandra Nechifor. În scopul redescoperirii scrisului frumos la nivel grafic (caligrafie) și stilistic, elevii au conceput scrisori adresate personajului preferat din operele literare studiate/ din filme sau destinate unui scriitor preferat. Scrisorile au fost expuse într-un loc special amenajat din incinta școlii. Cele mai bune scrisori au fost premiate de către organizatori și vor fi publicate în revista școlii. Prin redactarea scrisorilor, copiii au înțeles cât este de importantă exprimarea sentimentelor și a ideilor într-un mod clar, corect și frumos, că personajele unei opere îi pot ajuta să se înțeleagă și să cunoască lumea, că, de multe ori, viziunea lor despre viață poate coincide cu a unui autor, că este frumos să fie sinceri și creativi.

2. „Frumusețea primăverii”, activitate care s-a desfășurat în perioada 1 - 19 martie 2018 și a fost coordonată de dna prof. Dida Cobzaru. Un grup de elevi din clasele a VI-a s-au întâlnit şi au lucrat în cadrul unor ateliere, al căror punct de pornire și pretext de lucru a fost frumusețea primăverii. Ulterior, lucrările realizate cu măiestrie au putut fi admirate în cadrul unei expoziții tematice.

3. Concursul Interjudețean „Mărțișorul în Moldova” (CAEJ Iași 2018, poziția 19), aflat la a VI-a ediție și coordonat de prof. Mihaela Băsu, a propus elevilor confecționarea de mărţişoare și șnururi tradiţionale de mărţişoare, care să poată fi purtete, realizate prin diferite tehnici şi materiale, dar și felicitări având ca tematică generală mărţişorul. Mărțișoarele confecționate au fost comercializate iar banii au fost donați către o cauză umanitară, beneficiară al campaniei fiind eleva Andreea Rodiana Fumu.

4. „Ziua gestului frumos”, eveniment care a avut loc pe 13 martie 2018, coordonator fiind dna prof. consilier școlar Cristina Vameșu. Sub deviza „Un gest frumos făcut astăzi poate schimba lumea de mâine!”, elevii Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași au celebrat Ziua Gestului Frumos, fiind mesageri ai gândurilor de apreciere și scriind pe coli de flipchart afișate lângă fiecare clasă (și cancelarie) mesaje pozitive către colegi și profesori.

5. „Frumusețea prin ochii STEAM”. În cadrul proiectului ”Problem solving in MINT or STEAM subjects in schools in Northern Ireland, Romania and Germany” au avut loc în perioada 1 – 4 martie 2018, în Germania, 3 workshop-uri de robotică, în cadrul cărora elevii pasionați de știință, tehnologie, inginerie și matematică, coordonatți de dna prof. Mihaela Ionescu, au programat roboți Lego Mindstorm EV3, au construit și au programat o dronă, dezvoltându-și pasiunea pentru frumos și învățând să rezolve probleme prin pași mici.

6. „Căsuțe pentru păsărele”. Bucuria de a face ceva util pentru micile înaripate și de a contribui la protejarea mediului i-a determinat pe elevii iubitori de natura ai clasei a V-a B să confecționeze și să decoreze, îndrumați de dna prof. Mihaela Băsu, căsuțe pentru păsări, pe care apoi să le așeze în copacii din curtea școlii, înainte de 1 Aprilie, zi în care în România se celebrează Ziua Păsărilor.

7. „Felicitări vesele de Paște”. Elevii claselor a V-a au realizat în perioada 19 - 29 martie felicitări pe calculator utilizând programul Paint, pe care le vor dărui, împreună cu cele mai frumoase gânduri, părinților și profesorilor de Paște. Coordonator al activității a fost dna prof. Mihaela Băsu.

8. „Ferma animalelor (eco)”. Sub deviza „Reciclăm, natura o protejăm!”, elevii clasei a V-a C au încearcat să contribuie la protejarea mediului într-un mod inedit, confecționând cu mare migală „Ferma animalelor” din materiale reciclate. Coordonator al activității a fost dna prof. Mihaela Băsu.

4 August 2021

Pagină realizată de Gabriela Cătălina Cojocaru
Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" Iasi - ROMANIA
Str. C. Negri nr. 50, 700071
Tel. 0040332/418760 (secretariat); Tel. 0040232/218241 (director); Fax. 0040232/218240;
E-mail: vasile_alecsandri_iasi@yahoo.com
Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" Iasi Str. C. Negri nr. 50. Hostgator coupon - All rights reserved.