Articles

Luna empatiei

Print

Ianuarie – luna empatiei

 

       În cadrul proiectului educațional „Școala pentru valori autentice”, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Iași în anul școlar 2017 – 2018, luna ianuarie este promovată Empatia.

       În acest sens, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași a organizat pe parcursul lunii următoarele activități la care au participat aproximativ 250 elevi, 7 cadre didactice și 5 părinți

     1. „Student pentru o zi”

Activitatea s-a desfășurat în data de 18 ianuarie în parteneriat cu Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Însoțiți de doamna profesor Cristina Vameșu, elevii  au participat la simularea unei zile ca student.

Activitatea a oferit tinerilor din clasele XI-XII posibilitatea de a  participa la lecții demonstrative susținute de cadre didactice universitare, de a experimenta și de a se identifica cu statutul de student, de a discuta cu studenții, de a se informa despre materiile predate şi modalităţile de evaluare, abilitățile esenţiale necesare viitoarei profesii și competenţele ce vor fi dezvoltate pe parcursul facultății.

2. „În papucii altuia”

În perioada 16-29 ianuarie, elevii claselor a V-a A, a  VIII-a A și a XII-a E, coordonați de doamnele prof.  Alla Apoei, Camelia Bejan și Sivia Coșarcă, au analizat in cadrul orelor de consiliere valențele și semnificația empatiei pentru dezvoltarea psiho-emoțională. Prin intermediul activităților în care au fost antrenați, elevii au conștientizat faptul că empatia presupune o convergenţă a emoţiilor şi gândurilor în direcţia modelului cu care empatizăm, mecanism care, în epoca informatizată din lumea contemporană, este tot mai greu de realizat datorită distanţelor sociale şi virtuale.

3. „Comemorarea victimelor Holocaustului”

Aflată sub pecetea ireversibilului, tragedia Holocaustului antrenează o datorie a rememorării şi a depistării mecanismelor care ţin de „banalitatea răului”.În acest sens membrii  echipei de proiect “ArmenIS-Identități ale trecutului”  au participat, în data de 28 ianuarie, la  întâlnirea organizată de Europe Direct şi de Institutul Francez din Iaşi, ce a avut drept principiu dialogul  şi construirea unui Arbore al Memoriei, prin care elevii și-au exprimat reflecţiile personale pornind de la tema discutată.Întâlnirea  a fost urmată de vernisajul expoziţiei documentare cu tema „Dâre de lumină. Femeile în timpul Holocaustului” la care au participat și cei 24 de elevi.

4. „Empatizează cu omul, nu cu emoția”

     Această activitate la care au participat elevi ai claselor a X-a  E și a XI-a C, coordonați de doamnele prof. Mihaela Cucoș, Nicoleta Negură și Gabriela Lungu,  s-a desfășurat în data de 29 ianuarie, având drept obiective  promovarea comportamentului prosocial și dezvoltarea comunicării emoționale. Cei 25 de elevi au celebrat Ziua Internațională a Cititului Împreuna prin  discuții, ateliere de lucru, prin redactarea unor scrisori pe care le-au citit celor  25 de persoane asistate din cadrul Căminul de Bătrâni „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Cu ocazia vizitei efectuate elevii au oferit scrisori, dulciuri și fructe.

4 August 2021

Pagină realizată de Gabriela Cătălina Cojocaru
Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" Iasi - ROMANIA
Str. C. Negri nr. 50, 700071
Tel. 0040332/418760 (secretariat); Tel. 0040232/218241 (director); Fax. 0040232/218240;
E-mail: vasile_alecsandri_iasi@yahoo.com
Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" Iasi Str. C. Negri nr. 50. Hostgator coupon - All rights reserved.