Articles

Concursul Național EUROSCOLA - 2016

Print

Joi, 15.09.2016, a avut loc expoziția unui quilt pe suprafața căruia au fost inscripționate mesaje de susținere și imagini sugestive în momeria refugiaților pieriți în război sau din alte motive.

1

2

3

Pe data de 14.09.2016, a avut loc un flashmob. Această activitate a reprezentat unirea dintre elevi și profesori, cât și unirea simbolică dintre Europa și refugiații din Orientul Mijlociu.

flashmob

Pe data de 13.09.2016, am realizat în Parcul Copou un experiment social legat de criza refugiaților din Orientul Mijlociu.

Pe data de 21.07.2016, a avut loc o dezbatere pe baza informațiilor asimilate, având ca temă criza refugiaților. Un bun suport ne-a fost filmul documentar „Exodul - O tragedie siriană”.

1

2

 

Următorul eveniment a avut loc joi, 14.07.2016 - întâlnire cu doi cercetători (Maria Coțofan doctorand la Universitatea din Rotterdam și Sam Taylor, doctorand la Universitatea din Dusseldorf), pentru o dezbatere pe tema crizei imigranților. 

1

2

Luni, 11.07.2016, a avut loc o primă activitate - un studiu de teren cu privire la percepția oamenilor asupra fenomenului refugiaților din Orientul Mijlociu

4

1

Joi, 7.07.2016, a avut loc prima întâlnire a membrilor echipei de implementare

3

1

    

  Lumea în care trăim este martora unui număr record de oameni strămutați din cauza conflictelor armate, violențelor și persecuțiilor. Situația acestora este adesea atât de periculoasă și intolerabilă încât aleg să își abandoneze casele și să traverseze frontierele naționale pentru a căuta siguranță departe de casă, în special în Europa. Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) atrage atenția că amploarea fenomenului a provocat și o recrudescență a xenofobiei și a climatului de intoleranță în Europa (Global Trends Report, UNHCR, 2015).

În acest context, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” (LVA) Iași se înscrie la CONCURSUL NAȚIONAL EUROSCOLA, ediția a IX-a (2016), cu un proiect de anvergură intitulat „Libertatea Valorilor în Armonie (LVA)” care cuprinde o suită de activităţi complexe ce vizează încurajarea solidarității și inițiativelor de implicare civică în sprijinul cauzei refugiaților.

Echipa de proiect își propune să realizeze o campanie de informare, educare și conștientizare cu privire la criza refugiaților și a valorilor Uniunii Europene, care se va finaliza cu elaborarea unui scenariu original și punerea în scenă a unei scurte piese de teatru.

Cele mai importante obiective ale proiectului sunt:

  • Îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere şi înţelegere a Uniunii Europene, a valorilor și principiilor pe care se întemeiază aceasta, la nivelul elevilor Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași;
  • Creşterea gradului de implicare și responsabilizare a elevilor Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași cu privire la promovarea şi respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului;
  • Stimularea şi valorificarea potenţialului creativ al elevilor prin lărgirea orizontului  artistic și cultivarea atitudinilor creative;
  • Optimizarea capacităţilor de comunicare şi relaţionare interpersonală ale elevilor Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași;
  • Consolidarea rolului școlii în comunitate, ca actor important în schimbarea atitudinilor și comportamentelor negative (de tipul stereotipurilor, prejudecăților şi discriminării) față de refugiați.

Cele mai importante stadii ale proiectului ce a debutat în data de 1 iulie și se va încheia pe 9 octombrie 2016 sunt: organizarea echipei care va lucra la implementarea proiectului, promovarea și diseminarea proiectului, organizarea și desfășurarea campaniei de informare, educare și conștientizare, monitorizarea și evaluarea.

Componența echipei de proiect:

Elevi:

Nr. crt. Numele și prenumele Clasa
1. Baroncea L. Adriana X B
2. Bratu V. Alexandra Ionela X D
3. Cană V. Maria Irina X E
4. Capră V. S. Iuliana-Felicia X B
5. Cărămidaru M. Norah IX E
6. Ciobanu F. Laura Vasilica X D
7. Cozianu C. Ștefana-Diana X D
8. Crașnciuc G. Bianca-Alice X D
9. Deliu F. Bianca Mihaela X E
10. Dornescu I. Geanina IX A
11. Enache L. Cezar Victorin Constantin IX E
12. Huțanu G. Andreea IX E
13. Ioniță G. Andra Paula X B
14. Jitariu George X B
15. Matei I. Cristina X D
16. Moraru DC. Elena Roxana IX D
17. Pricop T. Ana Maria X B
18. Prisecaru D. Smaranda Maria IX E
19. Răileanu O. Loredana Elena IX E
20. Samson N. Ioana Andreea IX E
21. Sofronie I. Tudor Gabriel X B
22. Tiba C. Elena Isabela X E
23. Timofti I. Raluca Ionela X E
24. Vătămanu C. Călin X E

Cadre didactice:

Ursu Ioan Alexandru

Vameșu Cristina Emanuela

 

          Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași organizează selecția a 24 de elevi în vederea participării la CONCURSUL NAȚIONAL EUROSCOLA, ediția a IX-a (2016), care se va desfășura sub motto-ul „Criza refugiaților într-o Europă a valorilor”. Mai multe detalii găsiți pe site-ul: www.europarl.ro.

          PROGRAMUL EUROSCOLA reunește periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre ale UE, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcționează Parlamentul European de la Strasbourg, de a se cunoaște între ei, de a învăța despre modul de viață, despre viziunile și așteptările tinerilor din alte state membre ale Uniunii.
          Grup țintă: elevii claselor IX – XI, cu vârsta între 15 și 18 ani
          Cerințe:
            Scrisoare de intenție, care să ilustreze motivația de implicare în activitățile proiectului;
            CV format Europass, care să includă experiența în activitățile extrașcolare și competențele candidatului;
          Data limită de depunere a dosarelor: vineri, 24 iunie, la secretariatul Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași
          Candidații selectați vor fi chemați, apoi, la interviul de selecție.
         

Persoane de contact:
 Prof. Alexandru Ursu
 Prof. consilier școlar Cristina Vameșu

Vă așteptăm
!

 

 

12 May 2021

Pagină realizată de Gabriela Cătălina Cojocaru
Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" Iasi - ROMANIA
Str. C. Negri nr. 50, 700071
Tel. 0040332/418760 (secretariat); Tel. 0040232/218241 (director); Fax. 0040232/218240;
E-mail: vasile_alecsandri_iasi@yahoo.com
Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" Iasi Str. C. Negri nr. 50. Hostgator coupon - All rights reserved.